تنظیم بیان ژن – زیست دوازدهم

تنظیم بیان ژن

همۀ سلول‌های سوماتیک بدن ما در نتیجۀ تقسیم میتوز سلول تخم بوجود می‌آیند، این سلول‌ها کروموزم­‌ها و ژن‌های یکسانی دارند. مثلاً سلول عصبی و ماهیچۀ بدن دارای ژن‌های مشترکی‌اند؛ اما شکل و عملکرد آن­ها دارای تفاوت‌هایی است.

علت تفاوت شکل و عملکرد سلول‌­های سوماتیک بدن

همۀ سلول‌ها تمام کروموزوم‌ها را دارند و محتوای ژنی در همه مشترک است؛ اما آنچه باعث تفاوت می­­‌شود این است که در هر سلول تعدادی ژنِ فعال وجود دارد و بقیۀ ژن­‌ها غیرفعال هستند. وقتی یک سلول از یک اطلاعات ژنی استفاده کند؛ اصطلاحاً می‌گوییم آن ژن بیان­ شده یا روشن است و وقتی یک سلول از یک اطلاعات ژنی استفاده نکند؛ اصطلاحاً می‌گوییم آن ژن بیان ­نشده یا خاموش است. ممکن است مقدار، مدت و زمانی که سلول‌های متفاوت یک جاندار یا حتی یک سلول (بسته به نیازش) از یک ژن استفاده می‌کند متفاوت باشد.

 

تفاوت شکل و عملکرد سلول‌­های سوماتیک بدن

تنظیم بیان ژن را می‌توان این­گونه تعریف کرد:

«فرایندهایی که تحت‌­تأثیر عوامل مختلف مشخص می‌کنند که کدام ژن، در چه زمانی و چقدر بیان شود.»

تنظیم بیان ژن موجب پاسخ جاندار به تغییرات می‌شود؛ مثلاً وقتی نور به گیاه برخورد می‌کند باعث فعال­شدن ژنی در گیاه می‌شود که آن ژن آنزیم فتوسنتز می‌سازد. تنظیم بیان ژن باعث بوجود آمدن سلول‌های متفاوت از یک سلول می‌شود؛ مثل تولید انواع سلول‌های خونی از مغز قرمز استخوان.

تنظیم بیان ژن در پروکاریوت‌ها

محصول ژن ما pro یا RNA است که در تنظیم بیان ژن می‌تواند در هر یک از مراحل ترجمه و رونویسی انجام شود؛ ولی معمولاً در مرحلۀ رونویسی بیان ژن تنظیم می‌شود.

  • نکته: محل انجام ترجمه و رونویسی در پروکاریوت‌ها سیتوپلاسم است.

 

تنظیم-رونویسی-در-پروکاریوت_ها

تنظیم رونویسی در پروکاریوت‌ها

ممکن است یک سری عوامل به اتصال  RNA­ پلیمراز به راه‌­انداز کمک کنند یا از اتصال آن­ها جلوگیری کنند؛ این عوامل می‌توانند تنظیم رونویسی را آسان‌تر کنند یا از آن جلوگیری کنند؛ مثلاً در باکتری اشرشیاکلای، گلوکز قند ترجیحی آن است ولی اگر در محیط قند دیگری مثل لاکتوز باشد باکتری مجبور است برای استفاده، آن را تجزیه کند، که در این صورت باید آنزیم لازم را بسازد و وقتی در محیط گلوکز موردنیاز خود را داشت از ساخت آنزیم تجزیه­‌کننده لاکتوز جلوگیری کند و ساخت آن را مهار کند، یا ساخت آن را کاهش دهد؛ همۀ این موارد تحت شرایط ممکن است.

  • نکته: مصرف شیر با گلوکز باعث می‌شود که شیر تجزیه و جذب نشود؛ چراکه باکتری قند ترجیحی‌اش گلوکز است؛ و در حضور گلوکز ژن خود را روشن نمی‌کند.

تنظیم بیان ژن

الف) القایی

ب) مهاری

 القایی: (همان تنظیم منفی رونویسی) یعنی رونویسی یک ژن با اضافه­‌شدن مادۀ شیمیایی خاصی به محیط القا می‌شود که اغلب یکی از پیش‌ماده‌ آنزیمی است که کد می‌شود و در حال ساخت است.

مهاری: ژنی که با اضافه­‌شدن مادۀ شیمیایی خاموش می‌شود.

تنظیم منفی رونویسی

رونویسی با اتصال RNA پلیمراز به راه‌­انداز آغاز می‌شود؛ اما وقتی شروع به رونویسی کند و مانعی جلوی فعالیت را بگیرد در این صورت رونویسی انجام نمی‌شود که به آن تنظیم منفی رونویسی می‌گویند.

روی اپراتور ما پروتئینی به‌­نام مهارکننده قرار گرفته است که اجازۀ رونویسی را نمی‌دهد و در اینجا لاکتوزِ درون باکتری با اتصال به مهارکننده باعث می‌شود شکل فضایی (ساختار سوم پروتئین) مهارکننده تغییر پیدا کند و از اپراتور جدا شود؛ حالا روی اپراتور مانعی نیست و RNA پلیمراز می‌تواند شروع به رونویسی ژن کند، محصول این ژن آنزیم لاکتاز است، که تجزیه­‌کنندۀ لاکتوز است.

♦ نکته: ژن‌های مسئول ساخت لاکتوز سه عدد هستند.

♦ نکته: هدف نهایی در تولید لاکتاز، به دست‌­آوردن گلوکز توسط باکتری است.

♦ نکته: ریبوزم پروکاریوتی و RNA­ پلیمراز پروکاریوتی درون Ecoli لاکتاز را تولید می‌کنند.

تنظیم مثبت رونویسی

در اینجا برای این­کهRNA  پلیمراز به راه‌­انداز متصل شود به کمک یکسری پروتئین‌های خاص نیاز دارد. مثلاً اگر در محیط باکتری مالتوز باشد؛ باکتری تشخیص می‌دهد که آنزیم تجزیه­‌کنندۀ آن را بسازد، و وقتی مالتوز نباشد این آنزیم را نمی‌سازد و ژن آن خاموش است؛ در واقع حضور مالتوز محرکی برای روشن­‌شدن ژن می‌­شود. این تنظیم به‌­صورت مثبت است؛ یعنی با وجود مالتوز نوعی پروتئین به‌­نام فعال­‌کننده وجود دارد که به توالی خاصی از DNA متصل می‌شود که به آن جایگاه اتصال فعال­‌کننده می‌گویند. در حضور مالتوز این پروتئین‌های فعال­‌کننده به جایگاه خودشان اتصال پیدا می‌کنند و در این صورت ‌RNA پلیمراز راحت‌تر راه‌­انداز را پیدا کرده و متصل می‌شود و رونویسی را شروع می‌کند.

♦ نکته: بعضی باکتری‌‌ها اپراتور دارند؛ مثلاً در اینجا اپراتور نداریم.

♦ نکته: فعال­‌کننده مجموعه‌ای از از پروتئین‌­هاست که ژن را روشن می‌کنند.

♦ نکته: مالتوز پس از تجزیه به دو تا گلوکز تبدیل شده Ecoli و انسان آن را مصرف می‌کنند.

♦ نکته: ژن‌های سازنده مالتاز مثل لاکتاز سه عدد است؛ و مالتوز هیچگاه روی ژن قرار نمی‌گیرد و به فعال­‌کننده متصل می‌شود.

تنظیم بیان ژن در یوکاریوت‌ها

در یوکاریوت‌ها ما تنظیم بیان ژن پیچیده‌تری داریم و می‌تواند در مرحله‌های دیگری هم اتفاق بیفتد. مثلاً ممکن است این تنظیم بیان ژن قبل از شروع رونویسی و یا حتی پس از رونویسی اتفاق بیفتد. سلول‌های یوکاریوت توسط غشاها تقسیم شده‌اند و از طرفی اگر عوامل تغییردهنده تنظیم بیان ژن بخواهند عمل کنند باید از این غشاها عبور کنند. ژن سلول‌های یوکاریوت بیشتر در هسته و برخی در میتوکندری و کلروپلاست قرار دارد. در هر کدام از این مکان‌ها، سلول می‌تواند بیان ژن را تنظیم کند.

تنظیم-بیان-ژن-در-مرحله-رونویسی

 

 

تنظیم بیان ژن در مرحله رونویسی

در یوکاریوت­‌ها مثل پروکاریوت‌ها رونویسی ما با اتصالRNA پلیمراز به راه‌­انداز اتفاق می­‌افتد اماRNA  پلیمراز به تنهایی نمی‌تواند راه­‌انداز را شناسایی کند پس ما به پروتئین‌هایی به­‌نام عوامل رونویسی نیاز داریم که کار ما را تسهیل کنند.

عوامل رونویسی: پروتئین‌هایی هستند که یک نوع آن روی راه­‌انداز قرار می‌گیرد و کمک می‌کند RNA پلیمراز بهتر راه‌­انداز را بشناسد.

در ابتدا گروهی ازاین عوامل رونویسی به نواحی خاصی از راه­‌انداز متصل می‌شوند و RNA­ پلیمراز را به محل راه‌­انداز هدایت می‌کند.

چون توالی راه‌­انداز در ژن‌های مختلف، متفاوت است، تمایل این عوامل برای اتصال به راه‌­اندازهای مختلف، متفاوت شده و این مقدار رونویسی ما را دچار تغییر می‌کند. در مواردی ممکن است این عوامل به بخش دیگری به‌­نام توالی فزاینده متصل شوند و با ایجاد خمیدگی و ایجاد حلقه در ژن دو گروه عوامل رونویسی را کنار هم قرار دهد و این باعث افزایش سرعت و مقدار رونویسی می‌شود.

  • نکته: توالی افزاینده ممکن است در فاصله دوری از ژن ما قرار گرفته باشد.

تحت یک سری شرایط ممکن است تمایل این پروتئین‌ها برای متصل­‌شدن به راه‌­انداز دچار تغییر شود و در این صورت اتصال RNA پلیمراز نیز دچار تغییر شده و در نتیجه مقدار رونویسی ما هم دچار تغییر می‌‌شود.

توالی فزاینده: قسمتی از مولکول DNA است که نوع دیگری از عوامل رونویسی روی آن قرار می‌گیرد و رونویسی را تقویت می‌کند. 

  • نکته: وقتی توالی افزاینده به راه‌­انداز نزدیک می‌شود، عوامل رونویسی متصل به افزاینده از افزاینده انرژی را دریافت کرده و آن را به RNA­ پلیمراز می‌دهد و RNA پلیمراز با دریافت این انرژی رونویسی را آغاز می‌کند.

 تنظیم بیان ژن در مراحل غیر رونویسی

 

 تنظیم بیان ژن در مراحل غیر رونویسی

روش اول:

بعضی از RNAهای کوچک بهRNA  پیک متصل می‌شوند و با این کار ریبوزوم از کار می‌افتد و ترجمه انجام نخواهد شد و RNA پیک هم بعد از مدتی  از بین می‌رود. اینجا پس از رونویسی تنظیم بیان ژن اتفاق می‌افتد.

روش دوم:

در سطح کروموزم معمولاً دسترسی به بخش‌های فشرده کروموزم برای RNA پلیمراز کمتر است و سلول با تغییر در میزان فشردگی کروموزم در بخش‌های خاص، اتصال RNA­ پلیمراز را به ژن تنظیم می‌کند. این مورد هم قبل از شروع رونویسی بیان ژن تنظیم می‌شود.

 روش سوم:

نقش احتمالی میانه‌ها

با افزایش تعداد و طول میانه‌ها، زمان پروتئین­‌سازی را افزایش می‌دهد و از طرفی با افزایش طول عمر RNA­ پیک، مقدار پروتئین افزایش که در کمیت و کیفیت پروتئین­‌سازی مؤثر هستند.

کلمات لاتین

کلمات معادل فارسی

سوماتیک پیکری
میتوز رشتمان
کروموزم فام­تن
سلول یاخته
RNA رنا
RNA  پلیمراز رنابسپاراز
ریبوزوم رناتن
پروکاریوت پیش هسته‌ای
یوکاریوت هوهسته‌ای
میتوکندری راکیزه
کلروپلاست سبزدیسه
RNA پیک رناپیک

 

نویسنده: تیم مشاوره مقدم-زینب آهنگران

برچسب‌ها :
دیدگاه شما

1 دیدگاه
  1. ثنا

    سلام این درس پیش نیازی از سال قبل داره؟